Analyse en ontwikkeling van OncoBase-applicatie voor het UZA

Organisatie:
UZA – Universitair Ziekenhuis Antwerpen


Onze rol in deze opdracht:
Projectmanagement, business en functionele analyse, testing, aansturen van development team


Context:

Ziekenhuizen die zorgprogramma’s voor oncologie en/of diensten voor anatomopathologie aanbieden, zijn wettelijk verplicht om mee te werken aan de kankerregistratie, onder supervisie van de Stichting Kankerregister. Om deze data te verzamelen stelt de stichting Kankerregistratie een webapplicatie ter beschikking waar de ziekenhuizen de data kunnen ingeven of ze in bulk aanleveren via een vastgelegd bestandsformaat.   

 

Behoefte van de klant:
Het UZA had een databank en een export van de data voor het kankerregister nodig met volgende vereisten:
UZA moet op geregelde tijdstippen data kunnen aanleveren aan het Kankerregister.  
UZA wenst naast de verplichte data ook andere relevante data te registreren en te gebruiken voor eigen analyses en inzichten. 

 

Aanpak:

– High level begrijpen wat de noden en wensen zijn en hoe er meerwaarde kan gecreëerd worden.
– Storymaps opstellen om de noden op een visuele en overzichtelijke manier in kaart te brengen.
– Mock-ups maken op basis van een analyse van de kankerregistratie formulieren.
– Via Agile/Scrum volgens 2-wekelijkse sprints werden telkens waardevolle functionaliteiten opgeleverd door het ontwikkelteam zodat de klant snel feedback kon geven.
– Testscenario’s opstellen en testen uitvoeren.


Resultaat:

In eerste instantie werd de Oncobase applicatie succesvol ontwikkeld voor de registratie van de pancreas en slokdarm MOC-verslagen. In tweede fase werd er ook een migratie gedaan van een oudere ENETS-applicatie zodat de applicatie ook voor endocriene tumoren kon gebruikt worden. Ondertussen werd er ook nog de weke delen en bottumoren toegevoegd en is de applicate zodanig opgesteld dat een verdere uitbreiding nog mogelijk is. 
Inmiddels registreren een 25-tal ziekenhuizen MOC-verslagen van de betrokken kankerpatiënten in de Oncobase toepassing en wordt er op geregelde tijdstippen een export gedaan naar het Kankerregister. 

De data wordt ook gebruikt door de ziekenhuizen om zelf inzichten te verwerven en analyses te doen, dit allemaal ter verbetering van de kankerbehandeling en gezondheidszorg.