Analyse en ontwikkeling van Recist-applicatie voor het UZA

Organisatie:

Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA)

 

Onze rol in deze realisatie:

Projectmanagement, Business en functionele analyse, Functionele testing, Aansturen van development team


Context:
RECIST staat voor “Response Evaluation Criteria In Solid Tumors” en is een set van internationaal gepubliceerde criteria die aangeven of tumoren bij kankerpatiënten tijdens een therapie of behandeling verbeteren, stabiel blijven of verslechteren. Dit gebeurde allemaal op papier.

 

Behoefte van de klant:
Doel van het project was digitalisering van de ingave van meetwaarden en procesverbetering voor een efficiëntere verwerking. 

 

Aanpak:

Voor Recist bestaan verschillende methodes zoals Recist 1.1, iRecist, mRecist en Rano. Omdat de methode Recist 1.1 in de praktijk het meest toegepast werd, werd beslist om bij de ontwikkeling van de Recist-applicatie een gefaseerde aanpak te volgen door te starten met deze methode en nadien de andere methodes toe te voegen. 
Voor de analyse maakten we gebruik van een storymapping-techniek waarmee we een duidelijk visueel beeld opbouwden van de nodige functionaliteiten en structuur van de toepassing.
Daarnaast maakten we mockups van de schermen, zodat de key-users reeds een goed beeld kregen hoe de applicatie er zou uitzien en werken. 
De ontwikkeling verliep volgens de Agile/Scrum aanpak, waarbij telkens in sprints van 2 weken werd gebouwd, gereviewed en getest. Op die manier kon er snel feedback gegeven worden en konden we de requirements en prioriteiten bijsturen waar nodig.
Op het vlak van projectmanagement gaven we bij elke sprint een status update van ontwikkelde scope en het verbruikte budget en projecties aan de hand van de velocity van development.

 

Resultaat:

Ondertussen is de Recist-toepassing al enkele jaren in gebruik. De andere meetmethodes werden gefaseerd toegevoegd samen met andere verfijningen en uitbreiding van functionaliteiten. De basis opzet heeft bewezen dat deze meteen goed zat. Een degelijke analyse, het inleven in de context en behoeftes van de gebruikers, het bieden van pragmatische oplossingen en het gefaseerd opbouwen van de toepassing waarbij we steeds open stonden voor de feedback van gebruikers, hebben van de Recist-applicatie een succesverhaal gemaakt.